About

Surfrider Foundation Sofia е локално представителство на неправителствената организация Surfrider Foundation Europe в България. Нашата дейност е посветена на опазването на морето, плажовете, вълните, водите и хората, които ги обичат.

Създадена през 1990 г. в Европа (Биариц, Франция) от сърфисти, между които и 3-кратния Световен сърф шампион Том Кърън, днес Surfrider Foundation Europe обединява над 1500 доброволци, 8000 членове, над 40 локални клона и повече от 40 000 подръжници в Европа.

На глобално ниво Surfrider Foundation e непрекъснато развиваща се мрежа от регионални организации и локални клонове, представена в много държави и на всеки населен континент (САЩ, Европа, Япония, Австралия, Южна Америка). Тя стартира през 1984 г. в Малибу, Калифорния, когато сърфисти решават, че трябва да защитят сърф спотовете си от замърсяването на местно ниво.

Използвайки know-how-то и позициите на Surfrider Foundation Europe, Surfrider Foundation Sofia се фокусира върху екологичните проблеми, пред които е изправенo българското общество, акцентирайки върху морето, водите, плажовете и бреговете на територията на България. Чрез всички активности, описани в мисията на Surfrider Sofia, се стремим да създадем едно по-добро общество, което разбира важността на поддържането на местните води и брегове чисти и е готово да носи индивидуалната отговорност за това.

Мисията на Surfrider Foundation Sofia е да помогне за подобряването на качеството на водата, достъпът на хората до плажовете и морския бряг и осигуряването на устойчиво и отговорно развитие на българските крайбрежни зони.

Основните ни усилия са съсредоточени в:

* Организиране на редовни почиствания на плажове, речни и езерни брегове;
* Участие чрез информационни и образователни щандове на различни събития като изложения за екстремни и водни спортове, био&еко фестове, концерти, спортни състезания и много други прояви;
* Организиране на спортни състезания (сърф, уиндсърф, кайт сърф, уейкборд, сноуборд, ски и др.);
* Въвеждане и разработване на специализирани образователни програми в училищата и със съдействието на други организации с цел възпитаване на новото поколение в едно ново модерно, екологично мислене за морето, водите и природата около тях;
* Участие в инициативите на Surfrider Foundation Europe.

Подкрепете ни!
Свържете се с нас, за да станете доброволец и да подпомогнете нашата кауза в България!
Нека се забавляваме заедно, докато се грижим за нашата природа!

Leave a comment